Orígen dels reis d’Orient

Fragment del llibre:
Dalmau, A. (2005). Les festes tradicionals que no hem de perdre, Barcelona: Columna.
Més informació d’aquest llibre

Els reis: quants, quins, de quina raça, quin estel

L’evangeli ens explica que els mags o astròlegs venien d’un Orient imprecís -la tradició afegeix que de Babilònia o de Pèrsia- i que van oferir or, encens i mirra al nadó, però no ens diu pas que fossin reis, ni quants eren, ni de quina raça, ni com es deien. Per això en les pintures de les catacumbes cristianes apareixen al segle III en un nombre indeterminat (dos, tres o sis) i els coptes, és a dir, els cristians egipcis, havien arribat a parlar d’una seixantena…

Els trets personals dels mags es comencen a perfilar en els evangelis apòcrifs -és a dir, aquells que no són reconeguts oficialment per l’Església- i en les precisions d’alguns teòlegs. Al segle III, el pensador cristià i apologista, Tertul·lià, va ser qui va concretar que eren uns reis i el també exegeta i pensador Orígens va assenyalar que els mags eren tres, considerant els tres regals oferts al nen Jesús. Pel que fa als noms tradiiconals a Occident, Melcior (o Melkon), Gaspar i Baltasar sembla que van aparèixer per primer cop en l’anomenat i anònim Evangeli armeni de la infantesa (segle IV) i en un mosaic bizantí de l’any 520, localitzat a San Apollinare Nuovo, a Ravenna (Itàlia), on els reis encara van amb la vestimenta persa, amb capa i barret frigi.

Per la seva banda, Beda el Venerable, monjo del segle VII, els va descriure d’aquesta manera:
Els primers mags va ser Melcior, un ancià de cabells blancs i llarga barba del mateix color, que va oferir-li l’or, símbol de la reialesa divina. El segon, Gaspar, un jove imberbe, de pell blanca i rosada, va honrar Jesús oferint-li l’encens, símbol de divinitat. El tercer, anomenat Baltasar, de pell bruna, va oferir-li mirra, que significava que el Fill de Déu havia de morir.

En realitat, Baltasar no va ser negre fins al segle XVI, quan es va voler simbolitzar la universalitat de l’Església en el rostre blanc, ros i negre (Europa, Àsia i Àfrica) dels tres reis.

Finalment l’estel que va guiar-los ha donat lloc, històricament a múltimples especulacions de tota mena, i fins i tot Johannes Kepler va arribar a precisar, el 1606, que podia haver sorgit de la conjunció tiple de la Terra, Saturn i Júpiter amb el Sol, a la constel·lació de Piscis.

La tradició occidental va anar assimilant i popularitzant totes aquestes dades, sobretot després que les presumptes relíquies dels Reis Mags fossin traslladades a la catedral de Colònia, on encara es conserven avui dia en un impressionant reliquiari d’or i argent, amb incrustacions de pedres precioses.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: